nr. 81
VICTORIA, BC,
WRZESIEŃ 2017
NavBar

INFORMACJE 
LOKALNE
ważne adresy i kontakty

REKLAMA
Polskie delikatesy
w Victorii


NADCHODZĄCE IMPREZY
I WYDARZENIA

Zabawa Andrzejki
Dom Polski
25 listopada


ARTYKUŁY

Od Redakcji

J. Mróz (Młot)-
Bojownicy

o Polskę

W.Doroszewski-
Język Warszawy

gwara Wiecha

W.Widział
Wieloryb

The Globe

F.Lachowicz -
Język polski

za granicą

E.Kamiński-
"Sojusznicy"

Zesłańcy - ciąg dalszy

I.Kowalewski-
Nowe zasady

obywatelstwa Kanady

E.Caputa-
Piknik


E.Caputa-
Jagodowy bulgot
z kanadyjskiej kuchni

Fotoreportaż-
Piknik 2017


Helena Mniszkówna
Trędowata

odc. 36

Rozmaitości

Indeks autorów

Isabella Kowalewski

Nowe zasady obywatelstwa Kanady
(2017-07-04)


Moje dwa ostatnie artykuły dotyczyły zmian związanych z obywatelstwem kanadyjskim – przypominam, że nad zmianami rząd pracował bardzo długo, i 19 czerwca ostateczna ich wersja uzyskała ostateczną aprobatę, tzw. Royal Assent. Wiele z tych zmian było długo oczekiwanych, jednakże nie wszystkie weszły w życie z dniem aprobaty. Poniżej podaję więcej informacji na temat zmian, oraz kiedy oficjalnie wejdą w życie.

1. Zmiany, które weszły w życie z dniem 19 czerwca 2017
– nie można odebrać obywatelstwa osobom z podwójnym obywatelstwem, które zostały skazane za szpiegostwo, terroryzm czy zdradę stanu
– nie trzeba mieszkać w Kanadzie po otrzymaniu obywatelstwa kanadyjskiego
– nie ma obowiązku, aby dziecko składało podanie o obywatelstwo wyłącznie z rodzicem/rodzicami
– osoby odbywające warunkowy wyrok kryminalny nie będą mogły otrzymać obywatelstwa, składać przysięgi, ani wliczać tego okresu w czas potrzebny do kwalifikowania się na obywatelstwo kanadyjskie
– osoby bez obywatelstwa żadnego kraju (bezpaństwowcy) będą mogły w drodze wyjątku otrzymać obywatelstwo Kanady – prawem stało się, że osoby z kalectwem mogą starać się o wyjątkowe potraktowanie ich podania o obywatelstwo (w granicach rozsądku, oczywiście, i z dowodami)
– każdy składający podanie o obywatelstwo kanadyjskie musi spełniać wszystkie warunki nie tylko w momencie składania podania, ale aż do momentu otrzymania obywatelstwa.
2. Zmiany, których przewidywane wejście w życie jest na jesień 2017
– aby kwalifikować się na obywatelstwo kanadyjskie, trzeba być fizycznie w Kanadzie w sumie 3 lata z pięciu (dotychczas było 4 lata z sześciu)
– kandydaci muszą udowodnić, że rozliczali się z podatków w Kanadzie w tym samym okresie jak powyżej (3 lata z 5)
– nie będzie trzeba być fizycznie w Kanadzie przez co najmniej 183 dni (ok. pół roku) w każdym z lat, o których mowa powyżej
– będzie można zaliczać do okresu kwalifikującego na obywatelstwo Kanady nie tylko czas po otrzymaniu pobytu stałego w Kanadzie, ale również będzie można zaliczyć do dwóch lat pobytu w Kanadzie w czasie ważnego statusu jako turysta, student, pracownik czy uchodźca (otrzyma się maksymalnie 1 rok kredytu za dwa lata pobytu)
– kandydaci w wieku od 18 do 54 lat muszą udowodnić znajomość języka angielskiego (dotychczas górna granica wynosiła 64 lata)
3. Zmiany, których przewidywane wejście w życie jest na początku 2018 roku
– tylko Sąd Federalny Kanady będzie mógł podejmować decyzję o odebranie obywatelstwa w poważnych przypadkach
– podejmujący decyzję w podaniach o obywatelstwo kanadyjskie będą mogli zarekwirować fałszywe dokumenty użyte w takim podaniu.


Tekst opublikowany w zaprzyjaźnionym z nami dziennikiem polonijnym z Kanady “Gazeta” >

  Następny artykuł:

Napisz do Redakcji